Łaknienie na słodki, jak sobie z nim poradzić?

Jak najlepiej zmniejszyć łaknienie na słodkie? Czy klucz do zmniejszenia łaknienia leży w cynku i chromie? W jaki sposób dostarczyć je do organizmu?

Cukier jest uzależniający. To nie jest tylko bezwartościowe źródło kalorii – cukier powoduje złudne uczucie pobudzenia, nagłego wzrostu energii, a w wymiarze długoterminowym – pozbawia organizmu witalności, powoduje problemy ze wstawaniem rano, nie zapominając o tyciu przy nadmiarze energii, o co nie ciężko ze słodyczami w diecie.

Jeśli jesz cukier i jest on „stałym gościem” w Twojej diecie, prawdopodobnie ciężko się Tobie od niego zupełnie oderwać i razem z chęcią rzucenia „nałogu” pojawią się epizody, w których będzie ciężko się powstrzymać przed zjedzeniem czegoś słodkiego.

Jedną z często powtarzanych rad jest suplementacja chromem i cynkiem – ma pomóc nam ustabilizować poziom cukru we krwi, dzięki czemu nie ma szybkich spadków poziomu glukozy, a my nie odczuwamy nagłych „zachcianek”.

Czy faktycznie działa? 

Być może, ale tylko wtedy, kiedy masz niedobory tych składników pokarmowych. Są one dosyć powszechne, więc jeśli zwracasz uwagę na dietę i obfituje w niskoprzetworzone, ale bardzo podstawowe składniki takie jak warzywa, owoce, jaja, drób, orzechy, ew. zboża (kasza gryczana, płatki owsiane) – z pewnością ich Tobie nie brakuje. Jeśli jednak Twojej diecie jeszcze trochę brakuje – warto włączyć zwłaszcza ciemne naturalne kakao, szpinak, jaja, jabłka, kaszę gryczaną, słonecznik i czerwone chude mięso.

Jeśli jednak nadal masz „słodki problem”, zamiast brać suplementy, warto zadziałać skutecznie.

W jaki sposób?

1. Wyeliminuj chleb, zwłaszcza biały i pszenny – odpowiedź glikemiczna na chleb jest bardzo podobna jak na sam cukier.

2. Jedz białko i tłuszcz. Nie bój się zwłaszcza tego drugiego – daje uczucie sytości, pomaga nam naprawdę smakować jedzenie a ponad to spowalnia / zapobiega nagłym zmianom stężenia cukru we krwi. Jedz tłuszcz dobrej jakości – stawiaj na orzechy, olej lniany, kokos, masło.

3. Jedz warzywa – pokrywa się to zarówno z wyżej wspomnianymi składnikami mineralnymi, ale warto pamiętać, że często odczuwany głód czy ochota na słodkie wiąże się zwyczajnie z ubogoodżywczą dietą także w inne składniki pokarmowe – witaminy, składniki antyoksydacyjne.

4. Wyeliminuj przekąski – także słone. – Nie chodzi o to, by kompletnie wykluczać sól, bo sól w normalnej ilości jest jak najbardziej przydatna (zwłaszcza himalajska; stołowej nie polecam na co dzień), ale przede wszystkim chodzi o bardzo wyraźne smaki, w tym wrażenia, które doświadczamy ze względu na obecność glutaminianu sodu. Tak silne bodźce potrzebują równie silnych zmian smaku – wtedy najchętniej sięgamy po słodkie, bo zwykły owoc nas już nie satysfakcjonuje.

5. Ureguluj dietę – nie jedz za mało, nie rób wielogodzinnych przerw między posiłkami. Dobrą metodą na początku drogi walki z cukrem w diecie jest zaplanowanie wstępnie posiłków na dzień. Zaplanuj i zrealizuj plan nie podjadając pomiędzy nimi.

6. Bądź silny – zwłaszcza w pierwszych dniach rzucania słodkiego nałogu. Cukier uzależnia tak, jak każda inna używka – wykaż się silną wolą, a zobaczysz, że po 2-3 tygodniach nie będziesz myślał o tym co słodkiego „wrzucić” po obiedzie. 😉

Dorota Traczyk – Dietetyk i Dietetyk Sportowy
dieta-sportowca.com.pl
fb.com/DietaSportowca