Śniadanie biegacza

[singlepic id=89 w=220 h=140 float=left]Wiele osób zadaje sobie pytanie czy podczas odchudzania warto jeść śniadanie przed treningiem.

Teoretycznie trenując na czczo, z pustym żołądkiem możemy spalić większą ilość tłuszczu. Paliwem do pracy staje się wtedy właśnie tłuszcz. Jednak trenując na czczo, szybciej odczuwamy zmęczenie, a ćwiczenia przez to mogą stać się mniej intensywne, co finalnie prowadzi do mniejszej ilości spalonych kalorii. Każdy powinien wybrać odpowiednią dla siebie metodę, przetestować na sobie jaka forma odpowiada mu najbardziej i przy jakim trybie czuje się najlepiej.

Jeśli decydujemy się na śniadanie przed treningiem, powinniśmy zadbać oto, aby zjeść je co najmniej 2 godziny przed wysiłkiem fizycznym. Warto przygotować sobie posiłek na, który składa się białko i węglowodany. Może to być np. musli z mlekiem (1,5-2%), jogurtem, lub płatki owsiane na mleku. Wybierając natomiast na śniadanie chleb pamiętajmy, aby było to pieczywo pełnoziarniste.

Jeśli chodzi o posiłek potreningowy to jak najbardziej powinniśmy zjeść coś małego. Po zakończonym treningu należy uzupełnić zapasy glikogenu. 15-30 min po treningu proces ten jest najintensywniejszy, czyli w tym czasie powinniśmy dostarczyć organizmowi porcję węglowodanów w postaci np. świeżych owoców.

Udowodniono, że połączenie węglowodanów z białkami daje lepsze efekty w procesie odbudowy glikogenu, stąd najlepszą przekąską po zakończonym treningu będzie np. koktajl z mleka i owoców.

Autorką artykułu jest dietetyczka:

mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
dietodajnia.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


Protected by WP Anti Spam

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress