Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: nothing to repeat at offset 1 in /wp-includes/class-wp.php on line 231

Warning: preg_match() [function.preg-match]: Compilation failed: nothing to repeat at offset 1 in /wp-includes/class-wp.php on line 232
Odżywianie po zawodach, czyli żywienie w okresie odnowy |

Odżywianie po zawodach, czyli żywienie w okresie odnowy

[singlepic id=89 w=220 h=140 float=left]Po zawodach sportowcy powinni uzupełnić straty węglowodanów, o tym nikomu nie trzeba przecież przypominać, ale ważnym jest także uzupełnianie strat białka i fosforu. Odżywianie w okresie odnowy możemy podzielić na 2 fazy.W pierwszej fazie odbudowujemy zapasy węglowodanów. W tym celu po zakończonym wysiłku, najlepiej od razu po biegu, zawodnik powinien przyjąć np. mieszankę węglowodanową. Następnie w pierwszym dużym posiłku, który powinien być zaplanowany na ok. 2h po zawodach należy postawić także na węglowodany. Dobrym pomysłem będą np. kluski czy makaron. Należy unikać potraw i produktów bogatych w tłuszcz np. frytek czy hamburgerów, ponieważ tłuszcz opóźni uzupełnianie glikogenu. Uzupełnianie węglowodanów to proces, dlatego pamiętajmy, aby przez kilka następnych dni dieta była w nie bogata.

Po bardzo dużym i długim wysiłku, jakim jest maraton, w drugiej fazie należy zwrócić uwagę na zwiększoną podaż białka w diecie. Doskonałe będą odżywki zawierające białka i łatwo przyswajane aminokwasy.
W okresie odnowy, w diecie powinny znaleźć się m.in. mleko, sery oraz oleje roślinne (z NNKT). Produkty te zawierają składniki biorące udział w procesach przekształcania tłuszczu. Pomożemy tym samym wątrobie, która przy tak dużym wysiłku staje się niewydolna.
Warto pamiętać, aby w tym czasie zrezygnować z różnego rodzaju produktów zawierających żelatynę. Zawierają one składnik, który niekorzystnie wpłynie na regulację przemiany tłuszczu. Nie zapominajmy też o odpowiedniej podaży witaminy B1, B12 oraz C. Znajdziemy je w produktach zbożowych (wit.B1), produktach mlecznych (wit.B2) oraz owocach (wit.C).

Autorką artykułu jest dietetyczka:

mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
dietodajnia.pl

Facebook

Likebox Slider Pro for WordPress