Z cyklu co warto jeść: Maliny

Słodkie, aromatyczne maliny to doskonały dodatek do potraw, a także dobry pomysł na samodzielną zdrową przekąskę. Maliny słyną ze swych prozdrowotnych właściwości. Swoją sławę zawdzięczają np. witaminie C. Zawierają jej sporo, a kartonik malin (taki, w którym zazwyczaj kupujemy maliny) dostarcza nam połowę dziennego zapotrzebowania na tą witaminę. Witamina C nie tylko wspiera naszą odporność, ale także jest dobrym przeciwutleniaczem, który walczy z wolnymi rodnikami. Na tym jednak nie kończą się walory malin. Sok z malin działa napotnie i przeciwzapalnie, a olejki eteryczne mają właściwości rozgrzewające. Tak więc, jak najbardziej produkty z malin polecane są w okresie jesienno-zimowym, gdy bardziej niż zwykle jesteśmy narażeni na różne infekcje.

Maliny są także źródłem wapnia, potasu, magnezu i żelaza. Natomiast dzięki dużej zawartości błonnika pokarmowego, dzięki któremu także dłużej utrzymuje się uczucie sytości, pomagają w problemach z zaparciami. Wspomniany wcześniej kartonik malin dostarcza nam także ponad połowę dziennego zapotrzebowania na błonnik.

Korzystając z ostatnich dni wakacji może warto zaopatrzyć się w produkty z malin. Oprócz świeżych malin, w nasz dzienny jadłospis, warto wpisać przetwory przygotowane samodzielnie, które przypomną nam lato w chłodny jesienny dzień.

Autorką artykułu jest dietetyczka:

mgr inż. Małgorzata Zdrojewska-Pujanek
dietodajnia.pl