Jajko, sprzymierzeniec czy wróg biegacza?

dietodajniaWielkimi krokami zbliżają się święta Wielkanocne. Tradycyjnym symbolem, kojarzącym się ze świętami jest jajko. Jajko z pewnością pojawi się na większości, suto zastawionych, wielkanocnych stołów.

Tradycyjnie, większość z nas podzieli się nim tuż przed rozpoczęciem Wielkanocnego śniadania, a także spożyje je w trakcie posiłku. Oprócz przyjemności z jedzenia jajka, warto zastanowić się nad dodatkowymi korzyściami, które z niego płyną. Jajka charakteryzują się łatwą strawnością. Białko jajek jest białkiem o najwyższej wartości biologicznej spośród wszystkich produktów. Niewielu z nas wie, że przez wiele lat jajko służyło jako wzorzec optymalnego profilu aminokwasów. Z czasem tendencja ta uległa zmianie, jednak nadal uznawane jest za doskonałe pod względem składu aminokwasów. Kolejnym ważnym składnikiem jaj są lipidy (tłuszcze), które są źródłem np. NNKT (Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – bardzo korzystnych dla zdrowia), a także np. lecytyny, która poprawia zdolności zapamiętywania i koncentracji. Obecna jest ona w każdej komórce naszego organizmu.

W białku jajka przeważają białka, natomiast żółtko jest źródłem tłuszczu. To właśnie w żółtku znajdziemy witaminy A, D, E, a także B1, B2, B6, PP, kwas foliowy i biotynę. Witamina A niezbędna jest np. do prawidłowego widzenia barw, witamina D pomaga w tworzeniu kości, a Witamina E jest doskonałym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed wolnymi rodnikami.
W jajkach znajdziemy także różne składniki mineralne. Skład mineralny jest zmienny i zależy od np. czynników żywieniowych czy pory roku, jednak znajdziemy np. wapń, magnez, sód, potas, które wspomagają pracę mięśni i korzystnie wpływają na układ nerwowy. Żelazo, które bierze udział w tworzeniu czerwonych krwinek, transporcie i wykorzystaniu tlenu przez organizm. A także fosfor, który bierze udział w metabolizmie energii jako składnik ATP („nośnika energii”) i występuje w jajku w wyjątkowo łatwo dostępnej formie.

Podsumowując jajko to produkt o wysokiej wartości odżywczej, który powinno stanowić element dobrze zbilansowanej diety każdego z nas.